Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Ciasto "cytrynowe serce"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste, orzeźwiające ciasto cytrynowe. Upieczone w kształcie serca, pozwala wyrazić uczucie do najbliższych osób, którym chcemy osłodzić dzień.

Ciasto "cytrynowe serce"

Składniki:

Ciasto "cytrynowe serce"

 

Sposób przygotowania:

Ciasto "cytrynowe serce"

ETAP 1:

Ciasto "Cytrynowe serce"
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia

Masło roztapiamy w garnuszku. Studzimy.
Pozostałe składniki wystawiamy z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.

ETAP 2:

Ciasto "Cytrynowe serce"
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jogurt i masło

Jajka opłukujemy, wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Miksując, dodajemy porcjami jogurt i, cienkim strumieniem, roztopione masło.

ETAP 3:

Ciasto "Cytrynowe serce"
Do ciasta dodajemy mąkę przesianą przez sito

Do ciasta dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

ETAP 4:

Ciasto "Cytrynowe serce"
Z cytryn ścieramy skórkę, którą dodajemy do ciasta

Cytryny parzymy i oczyszczamy. Ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok - sok z 1 cytryny przeznaczymy do ciasta, trochę soku z cytryn
przyda się na lukier.
Do ciasta dodajemy sok z 1 cytryny i skórkę z 3 cytryn. Miksujemy.

ETAP 5:

Ciasto "Cytrynowe serce"
Ciasto pieczemy w piekarniku przez ok. 40 minut

Ciasto przelewamy do formy w kształcie serca i pieczemy w 180 st. C do suchego patyczka, ok. 40 minut. Studzimy.

ETAP 6:

Ciasto "Cytrynowe serce"
Przygotowujemy lukier zabarwiony na czerwono

Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowujemy lukier. Ja zabarwiłam lukier na czerwono, wlewając do niego syrop malinowy, można też wykorzystać czerwony barwnik spożywczy.
Ostudzone ciasto smarujemy lukrem.