Sposób przygotowania:
Sernik na zimno z białą czekoladąETAP 1:
Masło utrzeć z cukrem na krem, do gładkiej i puszystej masy dodać ser małymi porcjami ( cały czas ucierając ), czekoladę rozpuścić w misce umieszczonej na garnku z gorącą wodą, następnie dodać jeszcze ciepłą do masy serowej, wymieszać.
ETAP 2:
Żelatynę zalać 1 szklanką zimnej wody i po napęcznieniu podgrzewając rozpuścić ( nie gotować, rozpuszczam też na parze) i zaraz po rozpuszczeniu mieszamy z masą serową, na sam koniec dodajemy osobno ubitą śmietanę i teraz już bardzo delikatnie łączymy wszystko przy pomocy łyżki.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć spód z herbatników i przełożyć na nie całą masę serową, wyrównać.
ETAP 3:
Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć na patelnię podlać niewielką ilością syropu z brzoskwiń i chwilę razem na małym ogniu gotować, brzoskwinie mają bardziej zmięknąć i zacząć się rozpadać. Odlać 3/4 szklanki syropu i rozmieszać w nim mąkę ziemniaczaną i wlać do brzoskwiń, mieszać do momentu zgęstnienia i ponownego zagotowania na koniec dodać szczyptę soli sok z cytryny, wymieszać.
Ciepłe brzoskwinie rozsmarować na masie serowej, ciepło troszkę rozpuści wierzch masy serowej, ale dzięki temu po zastygnięciu warstwy dobrze się ze sobą połączą.
Odstawić na kilka godzin do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
SylaUla
biedroneczki
lukrowanepierniczki