iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Sernik na zimno z białą czekoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo kaloryczne ciasto i na pewno nie jest dla osób liczących kalorie, ale jest tak pyszne, że moim zdaniem jego zjedzenie warte jest tego grzechu :)

Sernik na zimno z białą czekoladą

Składniki:

Sernik na zimno z białą czekoladą

masa serowa:

warstwa brzoskwiniowa:

dodatkowo:

  • około 20 sztuk herbatników

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z białą czekoladą

ETAP 1:

Sernik na zimno z białą czekoladą
Rozpuszczamy białą czekoladę i dodajemy do sera.

Masło utrzeć z cukrem na krem, do gładkiej i puszystej masy dodać ser małymi porcjami ( cały czas ucierając ), czekoladę rozpuścić w misce umieszczonej na garnku z gorącą wodą, następnie dodać jeszcze ciepłą do masy serowej, wymieszać.

ETAP 2:

Sernik na zimno z białą czekoladą
Bardzo delikatnie wszystko ze sobą mieszamy.

Żelatynę zalać 1 szklanką zimnej wody i po napęcznieniu podgrzewając rozpuścić ( nie gotować, rozpuszczam też na parze) i zaraz po rozpuszczeniu mieszamy z masą serową, na sam koniec dodajemy osobno ubitą śmietanę i teraz już bardzo delikatnie łączymy wszystko przy pomocy łyżki.

Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć spód z herbatników i przełożyć na nie całą masę serową, wyrównać.

ETAP 3:

Sernik na zimno z białą czekoladą
Ciasto przed podaniem musi być dobrze schłodzone.

Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć na patelnię podlać niewielką ilością syropu z brzoskwiń i chwilę razem na małym ogniu gotować, brzoskwinie mają bardziej zmięknąć i zacząć się rozpadać. Odlać 3/4 szklanki syropu i rozmieszać w nim mąkę ziemniaczaną i wlać do brzoskwiń, mieszać do momentu zgęstnienia i ponownego zagotowania na koniec dodać szczyptę soli sok z cytryny, wymieszać.

Ciepłe brzoskwinie rozsmarować na masie serowej, ciepło troszkę rozpuści wierzch masy serowej, ale dzięki temu po zastygnięciu warstwy dobrze się ze sobą połączą.

Odstawić na kilka godzin do lodówki do całkowitego zastygnięcia.