SUPERPRZEPIS

Pączki z marmoladą

  • 8
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Pączki z marmoladą Więcej zdjęć (7)

Pyszne, bardzo delikatne pączki nadziane marmoladą. W sam raz do kawy lub herbaty. Idealne nie tylko na tłusty czwartek.

Składniki:

Pączki z marmoladą

 

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka
  • 40 g cukru
  • 70 g masła
  • 30 ml spirytusu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • marmolada do nadziania
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania gotowych pączków

Sposób przygotowania:

Pączki z marmoladą
Drożdże dokładnie mieszamy z łyżeczką cukru, letnim mlekiem oraz 2 łyżkami mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Masło rozpuszczamy i studzimy.

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka, spirytus, rozpuszczone masło i wyrośnięty zaczyn. Zawartość miski dokładnie mieszamy. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Gdy ciasto wyrośnie odrywamy porcje, z których formujemy okrągłe placuszki. Na środek dajemy marmoladę i dokładnie zalepiamy. Formujemy zgrabne pączki, które odstawiamy do wyrośnięcia (około 30 minut).

Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, by osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Obficie posypujemy cukrem pudrem.
Pączki z marmoladą
Do miski przesiewamy mąkę dodajemy pozostałe składniki ciasta
Pączki z marmoladą
Gdy drożdże wyrosną dodajemy je do miski ze składnikami
Pączki z marmoladą
Zarobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia
Pączki z marmoladą
Na każdy krążek ciasta dajemy porcję marmolady
Pączki z marmoladą
Formujemy zgrabne pączki, które odstawiamy do wyrośnięcia
Pączki z marmoladą
Pączki idealne nie tylko w tłusty czwartek