Sposób przygotowania:
Pączki z marmoladą
Drożdże dokładnie mieszamy z łyżeczką cukru, letnim mlekiem oraz 2 łyżkami mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka, spirytus, rozpuszczone masło i wyrośnięty zaczyn. Zawartość miski dokładnie mieszamy. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrośnie odrywamy porcje, z których formujemy okrągłe placuszki. Na środek dajemy marmoladę i dokładnie zalepiamy. Formujemy zgrabne pączki, które odstawiamy do wyrośnięcia (około 30 minut).
Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, by osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Obficie posypujemy cukrem pudrem.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka, spirytus, rozpuszczone masło i wyrośnięty zaczyn. Zawartość miski dokładnie mieszamy. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrośnie odrywamy porcje, z których formujemy okrągłe placuszki. Na środek dajemy marmoladę i dokładnie zalepiamy. Formujemy zgrabne pączki, które odstawiamy do wyrośnięcia (około 30 minut).
Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, by osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Obficie posypujemy cukrem pudrem.
SylaUla
Beata Jasina
misia5
Dziękuję :)
misia5
Dziękuję :) Bardzo mi miło :)
ciasteczka
misia5
Początki bywają trudne, ale za którymś razem pączki wychodzą takie jakie sobie zaplanowaliśmy :) Jestem pewna, że Ci wyjdą idealne :)
Czekoladka 2
misia5
Dziękuję :) Cieszę się, że Ci się podobają :)