Sposób przygotowania:
Ciasto cytrynowe
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem 6 łyżek wody i szczypty soli do ubitych białek dodać cukier i ubijać do białości, następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać teraz dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość ostrożnie połączyć.Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej przygotowane ciasto, piec w temp.180 st około 25 minut.Masa cytrynowa: Cytryny umyć i wyparzyć, następnie zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok z cytryn, żółtka jajek wymieszać z sokiem cytrynowym dodać otartą skórkę i mąkę ziemniaczaną wszystko wymieszać. W garnku zagotować 2 szklanki wody i do gotującej się wlać sok cytrynowy, mieszając gotować do zgęstnienia kiedy masa zgęstnieje to wyłożyć gaz, a do masy dodać żelatynę i mieszać do momentu rozpuszczenia się żelatyny, odstawić do wystudzenia. Upieczone ciasto przeciąć na dwa placki i przełożyć je gęstniejącą masą cytrynową.Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem żelatyny fiks przygotowanej z godnie z opisem na opakowaniu i cukrem pudrem. Ubitą śmietanę wyłożyć na przełożone ciasto i odstawić do lodówki, aby ciasto zastygło.
Dinah