pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Ciasto cytrynowe tarte

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto znane mi jeszcze z dzieciństwa,jego przygotowanie nie jest skomplikowane a smakuje wyśmienicie,składniki na nie znajdziemy zawsze w naszej kuchni.

Ciasto cytrynowe tarte Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto cytrynowe tarte

 

  • Składniki:1/2 kg mąki
  • 25 dkg masła kub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 1 cytryny
  • 4 jaja
  • 2 łyżki kakao ( płaskie)
  • 0,5 l. dżemu ( u mnie wiśniowy)

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowe tarte
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy,dodajemy masło i siekamy za pomocą noża,dodajemy cukier,sok i skórkę otartą z cytryny oraz żółtka,zagniatamy ciasto.Gotowe ciasto dzielimy na 3 części,do jednej z nich dodajemy kakao i zagniatamy razem. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ścieramy na tarce 1 porcję ciasta jasnego,następnie ścieramy ( na tarce o grubych oczkach) ciasto ciemne,smarujemy dżemem. Białka jaj ubijamy na sztywno,dodajemy 1/2 szkl cukru kryształu i ubijamy aż cukier się rozpuści,pianę wykładamy na dżem,wyrównujemy.Na sam koniec ścieramy ostatnią porcję ciasta jasnego.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 min.
Ciasto cytrynowe tarte
z mąki,cukru pudru,proszku do pieczenia,masła i żółtek zagniatamy ciasto,dzielimy je na 3 części,do jednej z nich dajemy kakao z zagniatamy.
Ciasto cytrynowe tarte
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ścieramy 1 ciasto jasne,następnie ciasto ciemne i smarujemy dżemem.
Ciasto cytrynowe tarte
Następnie ubijamy białaka jaj zna sztywno,dodajemy cukier,ubijamy na lśniąco i wykładamy na dżem.ścieramy ostatnią część ciasta i pieczemy w nagrzanym piecyku.