jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto cytrynowo- malinowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

doskonałe ciasto cytrynowo- malinowe z owocami lata

Ciasto cytrynowo- malinowe

Składniki:

Ciasto cytrynowo- malinowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowo- malinowe
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, wsypując cukier i cukier waniliowy. Kolejno dodać wszystkie żółtka. Zmieszać mąkę z mąką ziemniaczaną, przesiać do masy jajecznej, wymieszać. Rozpuścić masło, wlać do ciasta nie przerywając mieszania. Przykryć pergaminem blachę piekarnika, przelać ciasto, wyrównać powierzchnię. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika.

Piec przez 15 minut w temp. 200 stop. C.

Wyjąć z piekarnika, usunąć pergamin, odstawić do wystygnięcia.Wyciąć z folii pasek szerokości 8 cm, obłożyć nim boki ciasta. Sparzyć 1 cytrynę, utrzeć skórkę, wycisnąć sok. Rozprowadzić 8 łyżeczek żelatyny. Wymieszać jogurt z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Ubić 40 dag śmietany kremówki. Wymieszać żelatynę z kremem, wymieszać ze śmietaną. Przełożyć maliny na spód ciasta, kilkanaście odłożyć do dekoracji. Przykryć je kremem cytrynowym, wyrównać powierzchnię. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Rozprowadzić resztę żelatyny, wymieszać z sokiem wiśniowym. Wstawić do lodówki. Gdy płyn zacznie tężeć, polać ciasto, wstawić na 1 godzinę do lodówki. Ubić resztę śmietany, przełożyć do szprycy. Udekorować śmietaną i malinami.