paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

ciasto cytrynowe z herbatnikami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

ciasto o oryginalnym smaku i wyglądzie

ciasto cytrynowe z herbatnikami

Składniki:

ciasto cytrynowe z herbatnikami

 

  • 20 dag maki
  • 20 dag cukru
  • 8 jajek
  • 2 cytryny
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 kostka masła
  • 1 opakowanie herbatników petitków czekoladowych
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

ciasto cytrynowe z herbatnikami
Z cukru odsypujemy 4 łyżki a resztę wraz z mąką, 6 jajkami, olejem i proszkiem miksujemy na gładkie ciasto. Wylewamy je do formy i pieczemy ok 30 min w 180C(sprawdzamy patyczkiem). W tym czasie zabieramy się za krem. Z cytryn wyciskamy sok. Połowę z niego gotujemy z 3.4 litra wody i 4 łyżkami cukru. Oba budynie rozpuszczamy w 1/4 litra wody i gotujemy na wodzie z sokiem. Gdy budyń już zgęstnieje wsypujemy do niego galaretkę i intensywnie mieszamy. Powstałą masę studzimy. Z pozostałych dwóch jaj oddzielamy żółtka od białek i miksujemy z masłem. Do powstałej masy dodajemy powoli budyń pamiętając o ciągłym miksowaniu. Tak przygotowanym kremem smarujemy przestygnięty budyń. Pozostały sok łączymy z 1/4 szk przegotowanej zimnej wody. Moczymy w ponczu herbatniki i układamy na wierzchu ciasta obok siebie.

Tagi:

jajko jajka mak