Sposób przygotowania:
Ciasto letnie z galaretką
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy i pieczemy w 180 stopniach do 25 minut w foremce 25/36 tortownicy o średnicy 22 cm.
Biszkopt jasny: Przygotowujemy tak samo jak biszkopt ciemny.
Śmietanka: Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie wlewamy tężejące galaretki i chwilkę miksujemy. Galaretkę zieloną i pomarańczową rozpuszczamy osobno w mniejszej ilości niż napisane na opakowaniach. Przelewamy każdą z nich do dwóch szklanek (zielona w dwóch i pomarańczowa w dwóch szklankach). Odstawiamy do całkowitego stężenia. Następnie wkładamy na chwilkę do gorącej wody tak, aby można było wyciągnąć je ze szklanek.
Przełożenie: Biszkopt ciemny- troszkę śmietanki- jedna galaretkę kładziemy na środek a pozostałe rozmieszczamy po bokach w różnych odległościach- śmietanka- biszkopt jasny- dekorujemy bitą śmietaną w sprayu.
Biszkopt jasny: Przygotowujemy tak samo jak biszkopt ciemny.
Śmietanka: Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie wlewamy tężejące galaretki i chwilkę miksujemy. Galaretkę zieloną i pomarańczową rozpuszczamy osobno w mniejszej ilości niż napisane na opakowaniach. Przelewamy każdą z nich do dwóch szklanek (zielona w dwóch i pomarańczowa w dwóch szklankach). Odstawiamy do całkowitego stężenia. Następnie wkładamy na chwilkę do gorącej wody tak, aby można było wyciągnąć je ze szklanek.
Przełożenie: Biszkopt ciemny- troszkę śmietanki- jedna galaretkę kładziemy na środek a pozostałe rozmieszczamy po bokach w różnych odległościach- śmietanka- biszkopt jasny- dekorujemy bitą śmietaną w sprayu.