aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto letnie z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Świetne ciasto na lato i nie tylko, polecam go każdemu wielbicielowi smakowych galaretek i śmietany!

Ciasto letnie z galaretką

Składniki:

Ciasto letnie z galaretką

 

  • Ciasto:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt jasny:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Śmietanka:
  • 666 ml śmietanki 30%
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1,25 szkl wrzątku
  • Dodatkowo:
  • Bita śmietana w sprayu
  • Galaretka zielona
  • Galaretka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Ciasto letnie z galaretką
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy i pieczemy w 180 stopniach do 25 minut w foremce 25/36 tortownicy o średnicy 22 cm.

Biszkopt jasny: Przygotowujemy tak samo jak biszkopt ciemny.

Śmietanka: Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie wlewamy tężejące galaretki i chwilkę miksujemy. Galaretkę zieloną i pomarańczową rozpuszczamy osobno w mniejszej ilości niż napisane na opakowaniach. Przelewamy każdą z nich do dwóch szklanek (zielona w dwóch i pomarańczowa w dwóch szklankach). Odstawiamy do całkowitego stężenia. Następnie wkładamy na chwilkę do gorącej wody tak, aby można było wyciągnąć je ze szklanek.

Przełożenie: Biszkopt ciemny- troszkę śmietanki- jedna galaretkę kładziemy na środek a pozostałe rozmieszczamy po bokach w różnych odległościach- śmietanka- biszkopt jasny- dekorujemy bitą śmietaną w sprayu.