Sposób przygotowania:
Jabłecznik z rodzynkamiWykonanie:)
Najpierw przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia i włożyłam ją do misy. Wsypałam cukier, dodałam żółtka, śmietanę, masło miękkie. Zmiksowałam szybko mikserem i wyjęłam je na stolnice. Zagniotłam ( trochę mi się kleiło ale to podsypałam sobie mąką) .
Formę prostokątną do ciasta 22 cm x 32 cm ( zmierzyłam środek blaszki tak jak wkładałam papier do pieczenia)1/3 ciasta przełożyłam do foremki i palcami rozprowadziłam ciasto, nakłułam je widelcem i wstawiłam do schłodzenia.
W tym czasie obrałam i starłam jabłka oraz wyciekłam paski z ciasta które odłożyłam. Jabłka położyłam na schłodzone ciasto( nie odciskałam je z soku bo nie było go za wiele). Posypałam rodzynkami i starałam się zakryć tymi jabłkami je by nie przypiekły mi się podczas pieczenia.
Na wierzch ułożyłam paski ciasta. Piec nastawiłam na 170 stopni góra i dół Piekłam 45 minut.
Wyjęłam z pieca i dałam mu ostygnąć dopiero wtedy wyjęłam je z blaszki razem z papierem do pieczenia. Posypałam cukrem pudrem lekko cieplutkie.
SylaUla
zbysiowa
cherry
lalunia
Bardzo dziękuję za miłe słowa
lalunia
lalunia