Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe
Masło pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do małego garnka. Do masła dodać połamane na mniejsze kawałki czekolady (czekolady mleczne można zastąpić czekoladą gorzką lub deserową) i brązowy cukier. Następnie garnek umieścić na większym garnku z gorącą wodą. Wszystko roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać, żeby się połączyło. Masę przestudzić. Do masy dodać kakao i cukier puder. Dokładnie wymieszać. Do masy dodawać stopniowo po jednym jajku, za każdym razem dobrze wymieszać mikserem. Na koniec dodać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy (ok. 22 cm). Piec w 180 stopniach przez ok. 60-70 minut. Ciasto wstawiłam do prawie nagrzanego piekarnika. Upieczone ciasto ostudzić, polać dowolną polewą czekoladową, dowolnie udekorować.