Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe
Czekolady połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki. Dodać do niej kawałki masła. Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć na puszysty krem. Krem z żółtek dodawać stopniowo do masy czekoladowej i dokładnie mieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Do czekoladowej masy dodać mąkę, wymieszać. Następnie dodać pianę z białek i dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej średniej tortownicy (ok. 22 cm). Piec w 180 stopniach przez ok. 55 minut (sprawdzić patyczkiem). Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Upieczone ciasto wyjąć z foremki, dobrze ostudzić i polać dowolną polewą czekoladową (użyłam domowej, zrobionej przeze mnie).
alaaa