Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ciasto czekoladowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto z dużą ilością czekolady i małą ilością mąki.

Ciasto czekoladowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowe

 

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 125 g masła
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki mąki tortowej

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe
Czekolady połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki. Dodać do niej kawałki masła. Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć na puszysty krem. Krem z żółtek dodawać stopniowo do masy czekoladowej i dokładnie mieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Do czekoladowej masy dodać mąkę, wymieszać. Następnie dodać pianę z białek i dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej średniej tortownicy (ok. 22 cm). Piec w 180 stopniach przez ok. 55 minut (sprawdzić patyczkiem). Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Upieczone ciasto wyjąć z foremki, dobrze ostudzić i polać dowolną polewą czekoladową (użyłam domowej, zrobionej przeze mnie).
Ciasto czekoladowe
Połamane na mniejsze kawałki czekolady z dodatkiem kawałków masła.
Ciasto czekoladowe
Żółtka ucierane z cukrem na puszysty krem.
Ciasto czekoladowe
Krem z żółtek dodany do masy czekoladowo maślanej.
Ciasto czekoladowe
Piana ubita z białek dodana do masy czekoladowej z żółtkami.