Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe jak Julii ChildUbijanie białek

Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z rumem. Miękkie masło miksujemy z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Gdy masa będzie jednolita, wówczas dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując.
Zimne białka jaj ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli.
Miksowanie masy

Gdy białka będą już sztywne, dodajemy łyżkę cukru i dalej ubijamy do uzyskania sztywnych, błyszczących białek.
Do masy żółtkowej dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę i zmielone migdały. Następnie dodajemy partiami po łyżce sztywnych białek i mąki mieszając masę łyżką. Na koniec dodajemy aromat migdałowy.
Przekładanie masy do formy

Masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.