Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ciasto czekoladowe jak Julii Child

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczne, aromatyczne i szybko znikające z talerza ciasto czekoladowe. Zakochałam się w nich od pierwszego kęsa.

Ciasto czekoladowe jak Julii Child

Składniki:

Ciasto czekoladowe jak Julii Child

 

  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 115 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki rumu
  • 1/2 kostki masła
  • 4 jaja
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki migdałów
  • łyżeczka aromatu migdałowego
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe jak Julii Child

Ubijanie białek

Ciasto czekoladowe jak Julii Child

Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z rumem. Miękkie masło miksujemy z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Gdy masa będzie jednolita, wówczas dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując.
Zimne białka jaj ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli.

Miksowanie masy

Ciasto czekoladowe jak Julii Child

Gdy białka będą już sztywne, dodajemy łyżkę cukru i dalej ubijamy do uzyskania sztywnych, błyszczących białek.
Do masy żółtkowej dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę i zmielone migdały. Następnie dodajemy partiami po łyżce sztywnych białek i mąki mieszając masę łyżką. Na koniec dodajemy aromat migdałowy.

Przekładanie masy do formy

Ciasto czekoladowe jak Julii Child

Masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.