Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z czereśniami
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej.
Czekoladę (dałam 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej) rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijać i dodawać po jednym jajku. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę.
Keksówkę o wymiarach 30x10 natłuścić i posypać tartą bułką. Wyłożyć połowę masy. W masę powciskać trochę czereśni. Następnie wyłożyć resztę ciasta. Wyrównać wierzch łyżką zwilżoną we wodzie. Na wierzchu ułożyć resztę czereśni wciskając lekko w masę.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 35-40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić ok 15 minut w formie następnie wyjąć z formeki i pozostawić na kratce do wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Czekoladę (dałam 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej) rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijać i dodawać po jednym jajku. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę.
Keksówkę o wymiarach 30x10 natłuścić i posypać tartą bułką. Wyłożyć połowę masy. W masę powciskać trochę czereśni. Następnie wyłożyć resztę ciasta. Wyrównać wierzch łyżką zwilżoną we wodzie. Na wierzchu ułożyć resztę czereśni wciskając lekko w masę.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 35-40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić ok 15 minut w formie następnie wyjąć z formeki i pozostawić na kratce do wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Magdalena88
Marika-