misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Ciasto czekoladowe wg Misiabe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto jest mocno czekoladowe, mokre i ciężkie

Ciasto czekoladowe wg Misiabe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowe wg Misiabe

 

  • 30 dkg gorzkiej czekolady
  • 25 dkg masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki likieru kawowego
  • 6 jajek
  • 1,5 łyżki mąki
  • Dodatkowo:
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe wg Misiabe
Czekoladę połamać na kawałeczki, wrzucić do garnuszka. Dodać miękkie masło oraz cukier. Postawić na małym ogniu. Składniki roztopić, dodać likier i zostawić do ostygnięcia. Jajka wbić do miski. Miksować aż podwoją swoją objętość. Połączyć z mąką. Cały czas ubijając wlewać delikatnie masę czekoladową. Kwadratową foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej ciasto. Przygotować także większą blaszkę, do której należy nalać wody. Foremkę z ciastem włożyć do większej blaszki. Woda ma być na wysokość około 2 cm. Wstawić do piekarnika. Piec 40 minut w temp. 170 C. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Następnie ciasto odwrócić "do góry nogami" i posypać cukrem pudrem. Można podawać same lub z bitą śmietaną.
Ciasto czekoladowe wg Misiabe
Jajka należy ubijać do momentu aż podwoją swoją objętość
Ciasto czekoladowe wg Misiabe
Przestudzoną masę czekoladową wlewamy do jajek cieniutką strużką cały czas miksując
Ciasto czekoladowe wg Misiabe
Foremkę z ciastem układamy w drugiej blaszce wypełnionej wodą
Ciasto czekoladowe wg Misiabe
Kawałeczki ciasta można podawać również z odrobiną delikatnie posłodzonej śmietany kremówki