suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Ciasto czekoladowe z bakaliami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne ciasto czekoladowe na różne wyjątkowe okazje.

Ciasto czekoladowe z bakaliami.

Składniki:

Ciasto czekoladowe z bakaliami.

 

  • 30 dag mąki tortowej;
  • 5 dag drożdży;
  • ok 50 ml mleka;
  • 5 żółtek;
  • 1 torebka cukru waniliowego (32g);
  • 5 dag cukru;
  • 2 łyżki kakao;
  • 1 tabliczka czekolady (nie gorzkiej);
  • bakalie: ok 35 dag w sumie: rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, inne suszone lub kandyzowane owoce.
  • do posmarowania wierzchu: 1 białko, 1/2 szklanki cukru pudru, sok z 1/2 cytryny.
  • masło do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z bakaliami.
Bakalie zamaczamy w wodzie na kilka godzin.Odsączamy, większe owoce i orzechy kroimy na małe kawałki. Sporządzamy zaczyn z drożdży: w letnim mleku z dodatkiem płaskiej łyżeczki cukru i płaskiej łyżki mąki rozpuszczamy drożdże. . Następnie ucieramy żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, kakaem i rozpuszczoną tabliczką czekolady, pod koniec dodajemy zaczyn z drożdży. Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na ok 20 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swą objętość rozwałkowujemy je na dwie części. Pierwszą część kładziemy na posmarowanej masłem formie, na nią kładziemy bakalie, równo je rozprowadzając i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160oC i pieczemy przez ok 45-55 min. Po upieczeniu i wystygnięciu smarujemy wierzch glazurą przygotowana z białka, cukru i soku z cytryny