Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z bakaliami.
Bakalie zamaczamy w wodzie na kilka godzin.Odsączamy, większe owoce i orzechy kroimy na małe kawałki. Sporządzamy zaczyn z drożdży: w letnim mleku z dodatkiem płaskiej łyżeczki cukru i płaskiej łyżki mąki rozpuszczamy drożdże. . Następnie ucieramy żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, kakaem i rozpuszczoną tabliczką czekolady, pod koniec dodajemy zaczyn z drożdży. Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na ok 20 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swą objętość rozwałkowujemy je na dwie części. Pierwszą część kładziemy na posmarowanej masłem formie, na nią kładziemy bakalie, równo je rozprowadzając i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160oC i pieczemy przez ok 45-55 min. Po upieczeniu i wystygnięciu smarujemy wierzch glazurą przygotowana z białka, cukru i soku z cytryny