Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z burakami1
Keksówkę o długości ok. 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 °C z funkcją termoobiegu.
Buraki pokroić w kostkę, zblendować z olejem.
2
Przełożyć do misy miksera i miksować końcówką do ubijania dojadając po jednym jajka aż do połączenia składników. Stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem cukrem z wanilią. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
3
Ciasto przełożyć do formy, piec ok. 75 minut (gotowe ciasto powinno być wilgotne w środku, więc nie ma sensu wykonywać testu patyczkiem). Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Polewa czekoladowa:
Śmietankę mocno podgrzać ale nie zagotować, dodać olej oraz połamaną czekoladą. Wymieszać energicznie, aż utworzy się gęsta, świecąca masa. Ganache wylać na schłodzone ciasto.
Serwować z kleksem bitej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego.