SUPERPRZEPIS

Czekoladowe ciasto z buraczkami i dynią

  • 5
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Czekoladowe ciasto z buraczkami i dynią Więcej zdjęć (3)

Czekoladowe ciasto z buraczkami czerwonymi, przełożone kremem z dodatkiem dyni :) Warzywa nie są znacząco wyczuwalne. Dzięki burakom ciasto czekoladowe jest wilgotne, a dynia sprawiła, że krem nabrał żółtego koloru.

Składniki:

Czekoladowe ciasto z buraczkami i dynią

CIASTO CZEKOLADOWE Z BURACZKAMI:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 100 g czekolady gorzkiej (70%)
  • 100 g masła
  • 200 g buraków ugotowanych
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

KREM Z DYNIĄ:

  • 250 mascarpone
  • 200g śmietanki 30%
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g puree z pieczonej dyni np hokkaido
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki brandy
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

POLEWA:

  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1/4 szklanki wody
  • 50 g masła
  • 50 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto z buraczkami i dynią

CIASTO:

Czekoladowe ciasto z buraczkami i dynią
Do utartych jajek dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem.

Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną razem z masłem.
Jajka utrzeć z cukrem trzcinowym i wlać przestudzoną, płynną czekoladę. Kiedy się połączy, wlać ocet i dodać starte na puree buraczki.

ETAP 2:

Czekoladowe ciasto z buraczkami i dynią
Na końcu do ciasta wsypać suche składniki.

Mąkę przesiać z kakao i spulchniaczami, a następnie połączyć z ciastem. Wylać do formy o wymiarach 21x25 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 45 min.

KREM:

Czekoladowe ciasto z buraczkami i dynią
Do zmiksowanej dyni dodać cynamon i alkohol.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić. Puree z upieczonej dyni połączyć razem z cynamonem, alkoholem. Odłożyć łyżkę dyni do dekoracji, a do reszty wlać przestudzoną żelatynę.

ETAP 4:

Czekoladowe ciasto z buraczkami i dynią

Zimną kremówkę i mascarpone ubić na sztywny krem dodając pod koniec ubijania cukier puder. Połączyć z dynią. Wystudzone ciasto czekoladowe przekroić na pół i przełożyć kremem dyniowym.

ETAP 5:

POLEWA: w garnuszku zagotować cukier puder z wodą i kakao. Dodać masło, a następnie czekoladę. Rozpuścić. Polać po wierzchu ciasta. Z odłożonego puree z dyni zrobić równoległe paski, a następnie wykałaczką przeciągnąć, raz w jedną raz w drugą stronę.

Buraczki i dynię możemy upiec razem w piekarniku, zawijając oddzielnie warzywa w folię aluminiową. Buraki będą miękkie po około godzinie, dynia upiecze się znacznie szybciej (ok. 20min) Jeżeli puree z dyni będzie miało gęstość ugotowanych ziemniaków, do kremu wystarczy dodać 2 łyżeczki żelatyny.

Tagi:

dynia