Sposób przygotowania:
Czekoladowe ciasto z buraczkami i dyniąCIASTO:
Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną razem z masłem.
Jajka utrzeć z cukrem trzcinowym i wlać przestudzoną, płynną czekoladę. Kiedy się połączy, wlać ocet i dodać starte na puree buraczki.
ETAP 2:
Mąkę przesiać z kakao i spulchniaczami, a następnie połączyć z ciastem. Wylać do formy o wymiarach 21x25 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 45 min.
KREM:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić. Puree z upieczonej dyni połączyć razem z cynamonem, alkoholem. Odłożyć łyżkę dyni do dekoracji, a do reszty wlać przestudzoną żelatynę.
ETAP 4:
Zimną kremówkę i mascarpone ubić na sztywny krem dodając pod koniec ubijania cukier puder. Połączyć z dynią. Wystudzone ciasto czekoladowe przekroić na pół i przełożyć kremem dyniowym.
ETAP 5:
POLEWA: w garnuszku zagotować cukier puder z wodą i kakao. Dodać masło, a następnie czekoladę. Rozpuścić. Polać po wierzchu ciasta. Z odłożonego puree z dyni zrobić równoległe paski, a następnie wykałaczką przeciągnąć, raz w jedną raz w drugą stronę.
Buraczki i dynię możemy upiec razem w piekarniku, zawijając oddzielnie warzywa w folię aluminiową. Buraki będą miękkie po około godzinie, dynia upiecze się znacznie szybciej (ok. 20min) Jeżeli puree z dyni będzie miało gęstość ugotowanych ziemniaków, do kremu wystarczy dodać 2 łyżeczki żelatyny.
zbysiowa
Mniam1
zbysiowa napisał(a):
Hrabina w kuchni
zbysiowa
Oczywiście ;)
weronikaS