Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Czekoladowe ciasto z burakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Przepyszne ciasto czekoladowe! Niesamowicie mięciutkie, wilgotne i puszyste jednocześnie. z burakiem :D

Czekoladowe ciasto z burakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowe ciasto z burakiem

 

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,75 szklanki cukru
  • 2 średnie buraki
  • 2 jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,25 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 garść suszonej żurawiny

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto z burakiem
Czekoladę połamać, wrzucić do rondelka. Wlać olej i wsypać cukier. Postawić na małym ogniu i mieszać, aż się czekolada rozpuści. Przestudzić. 2 ugotowane buraki zetrzeć na średnich oczkach tarki. Wrzucić do garnuszka. Następnie wbić 2 jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, wsypać do rondelka, dodać kakao. Wymieszać całość dokładnie. Na koniec wsypać suszoną żurawinę, zamieszać. Ciasto przelać do formy (ok20x20cm) wyścielonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić
Czekoladowe ciasto z burakiem
Czekoladę połamać, wrzucić do rondelka. Wlać olej i wsypać cukier. Postawić na małym ogniu i mieszać, aż się czekolada rozpuści. Przestudzić.
Czekoladowe ciasto z burakiem
2 ugotowane buraki zetrzeć na średnich oczkach tarki. Wrzucić do garnuszka.
Czekoladowe ciasto z burakiem
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, wsypać do rondelka, dodać kakao. Wymieszać całość dokładnie. Na koniec wsypać suszoną żurawinę, zamieszać.
Czekoladowe ciasto z burakiem
Ciasto przelać do formy (ok20x20cm) wyścielonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić