Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Ciasto czekoladowe z chili

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo czekoladowe, wilgotne ciasto z dodatkiem chili. Świetnie rozgrzewa w chłodne dni. Przygotowanie jest bardzo proste i nie zabiera wiele czasu a efekt jest uzależniający :)

Ciasto czekoladowe z chili

Składniki:

Ciasto czekoladowe z chili

 

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 6 jajek
  • niecałe pół szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3-4 porządne szczypty chili

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z chili
Do garnka wrzucamy połamaną czekoladę i pokrojone w kawałki masło. Rozpuszczamy, cały czas mieszając. Dodajemy chili i odstawiamy do ostygnięcia.

Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do przestygniętej czekolady dodajemy po łyżce żółtka, cały czas mieszając. Następnie dodajemy mąkę, a na koniec delikatnie mieszamy z białkami.

Masę wylewamy do posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy na tartę i wstawiamy do piekarnika.= nagrzanego do 165 st. na 45 minut. Gotowe ciasto odstawiamy do ostudzenia.