Sposób przygotowania:
Czekoladowa baba drożdżowa z ostrą nutą
Do miski przesiewamy mąkę, na środku robimy dołek, w który kruszymy drożdże. Zasypujemy je 1 łyżeczką cukru i wlewamy ok. 50 ml ciepłego mleka. Odstawiamy na chwilę do utworzenia się pianki. Następnie dodajemy resztę cukru, żółtka i resztę ciepłego mleka. Mieszamy drewnianą łyżką lub mikserem do połączenia składników. Wlewamy roztopioną i przestudzoną margarynę i ponownie mieszamy ok. 5 minut. Wrzucamy żurawinę, skórkę pomarańczową i chili, łączymy z masą, a na koniec dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Ponownie mieszamy ok. 2-3 minuty, aż czekolada dobrze połączy się z ciastem. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy z kominkiem i wyrównujemy. Odstawiamy na 1,5-2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy łyżkę oleju i dokładnie mieszamy, aby się połączyły. Polewą smarujemy przestudzone ciasto i dekorujemy nitkami chili.
edytaha
Dziękuję :D
A za ostra nie jest, mój mąż nie wyczuł chili, a zjadł kilka kawałków, gdyby wiedział, że do babki dodałam chili, to pewnie nawet by nie ruszył :) Hihi...
edytaha
To zupełnie jak mój. Jak słodkie, to najpierw zjada, a potem pyta co to było :D