Sposób przygotowania:
Tarta czekoladowa z chili
Powiem tak, co do czekolady użyjcie jak najlepszej, bo od tego będzie zależała jakość tarty, chili dodajcie tylko trochę, żeby rozgrzewała.
1. Na ciasto ucieram masło z cukrem w mikserze, aż uzyskuję konsystencję białą i gładką. Później dodaję po kolei żółtka z odrobiną wody, a na koniec mąkę, aż będzie ładnie odchodzić od ścianek. Ciasto chowam do lodówki na około godzinę.2. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. Ciasto wałkuję i wykładam na formę posmarowaną masłem. Lekko nakłuwam i piekę od 10 do 20 minut, po czym studzę.3. Czekoladę rozpuszczam w misce w kąpieli wodnej. W drugiej misce ubijam jajka i dodaję powoli podgrzaną śmietanę z mlekiem z dodatkiem chili. Całość mieszam z rozpuszczoną czekoladą i wylewam na ciasto.4. I od tej pory wkładam ciasto do piekarnika i co najważniejsze wyłączam piec, ale zegar ustawiam na 45 minut. Ciasto studzimy i wkładamy do lodówki, żeby związało. Na koniec posypujemy wiórkami i cukrem pudrem.
1. Na ciasto ucieram masło z cukrem w mikserze, aż uzyskuję konsystencję białą i gładką. Później dodaję po kolei żółtka z odrobiną wody, a na koniec mąkę, aż będzie ładnie odchodzić od ścianek. Ciasto chowam do lodówki na około godzinę.2. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. Ciasto wałkuję i wykładam na formę posmarowaną masłem. Lekko nakłuwam i piekę od 10 do 20 minut, po czym studzę.3. Czekoladę rozpuszczam w misce w kąpieli wodnej. W drugiej misce ubijam jajka i dodaję powoli podgrzaną śmietanę z mlekiem z dodatkiem chili. Całość mieszam z rozpuszczoną czekoladą i wylewam na ciasto.4. I od tej pory wkładam ciasto do piekarnika i co najważniejsze wyłączam piec, ale zegar ustawiam na 45 minut. Ciasto studzimy i wkładamy do lodówki, żeby związało. Na koniec posypujemy wiórkami i cukrem pudrem.
margolata
cherry
ja również :) w każdym razie czekoladowa tarta wygląda zjawiskowo :)
Ania Hosz
alvaro
Pozdrawiam
Prusicki Kamil
alvaro
Barbara Malafouris
marietta
Senqa
Aurora