Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciasto czekoladowe z ciecierzycy bez mąki i cukru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 170
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto jest odrobinę wilgotne, delikatnie kremowe i mocno czekoladowe. Jednym słowem rozpływa się w ustach. Smak ciecierzycy nie jest wyczuwalny i ciężko odgadnąć co jest głównym składnikiem tego ekspresowego wypieku.

Ciasto czekoladowe z ciecierzycy bez mąki i cukru Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto czekoladowe z ciecierzycy bez mąki i cukru

Forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm:

  • 250g ciecierzycy z puszki/słoika (waga bez zalewy)
  • 3 łyżki aqafaby (zalewy z ciecierzycy)
  • 150g erytrolu (lub innego słodzidła)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju (stopiłam kokosowy)
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina aromatu waniliowego

Opcjonalnie:

  • 50g czekolady bez cukru
  • 1 łyżka mleka
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z ciecierzycy bez mąki i cukru

Ciecierzyca:

Ciasto czekoladowe z ciecierzycy bez mąki i cukru
Ciecierzyca powinna być dokładnie zblendowana.

Cieciorkę z dodatkiem aquafaby zblendować na jednolity mus.

Ciasto:

Ciasto czekoladowe z ciecierzycy bez mąki i cukru
Masa na ciasto powinna być odrobinę rzadka oraz jednolita.

Do zblendowanej ciecierzycy dodać jajka, olej, aromat waniliowy oraz erytrol. Wszystko razem wymieszać i zmiksować z kakao, zmielonymi płatkami owsianymi oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Ciasto czekoladowe z ciecierzycy bez mąki i cukru
Ciasto należy piec do tzw. "suchego patyczka".

Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.

Wierzch:

Ciasto czekoladowe z ciecierzycy bez mąki i cukru
Polewa oraz płatki migdałowe są opcjonalne.

Czekoladę roztopić z odrobiną mleka i powstałą polewą posmarować wierzch ciasta.

Płatki podprażyć na suchej patelni, a następnie posypać nimi po polewie.