Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Proste ciasto czekoladowe na maślance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto dla miłośników prostoty, łatwości wykonania i smakoszy czekolady. Proste ciasto czekoladowe powstało w oparciu o maślankę, która nadaje ciastu wilgotności, nie tracąc przy tym smaku wypieku.

Proste ciasto czekoladowe na maślance

Składniki:

Proste ciasto czekoladowe na maślance

na ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g czekolady deserowej
  • 150 ml maślanki
  • 150 g cukru
  • 150 ml oleju
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

Proste ciasto czekoladowe na maślance
Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Maślankę wyjmujemy z lodówki dwie godziny wcześniej. Podgrzewamy. Studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej. Krótko miksujemy. Dodajemy do masy czekoladę, ponownie krótko miksujemy. Dodajemy maślankę.

Ponownie miksujemy. Do masy dodajemy przesiane suche składniki. Miksujemy do momentu ich połączenia. Ciasto przelewamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.

Pieczemy około 55-60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Dowolnie dekorujemy np. rozpuszczoną czekoladą.