Sposób przygotowania:
Rustykalna tarta czereśniowo- czekoladowaETAP 1
Składniki ciasta wykładamy na stolnicę. Zagniatamy je energicznie.
ETAP 2
Gotowe odstawiamy na 0,5 godziny do lodówki.
Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia.
ETAP 3
Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki i drylujemy. Czekoladę łamiemy na mniejsze części i rozpuszczamy na wolnym ogniu z dodatkiem mleka. Płynną zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnice i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm. Środek ciasta smarujemy czekoladą, pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines.
ETAP 4
Czereśnie łączymy z mąką ziemniaczaną i wykładamy na czekoladę.
ETAP 5
Pozostawione brzegi zawijamy do środka delikatnie dociskając. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Tarte pieczemy około 40 minut w 180°C. Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem oprószamy owoce delikatnie cukrem pudrem.
karola25