SUPERPRZEPIS

Rustykalna tarta czereśniowo- czekoladowa

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Rustykalna tarta czereśniowo- czekoladowa Więcej zdjęć (4)

Przygotowując letnie ciasto tym razem padło na czereśnie, które pysznie smakują w duecie z ciastem kruchym ! Żeby deser był nieco bardziej wykwintny dodałam czekoladę – efekt wyszedł PYSZNY!!!

Składniki:

Rustykalna tarta czereśniowo- czekoladowa

CIASTO

  • 250 gram mąki,
  • 150 gram masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • 70 gram cukru pudru,
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • ok 350 gram czereśni,
  • 1 czekolada gorzka (70 % kakao),
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
  • jajko do posmarowania brzegów ciasta,
  • ok 1 łyżka cukru trzcinowego do posypania brzegów,
  • cukier puder do posypania tarty przed podaniem

Sposób przygotowania:

Rustykalna tarta czereśniowo- czekoladowa

ETAP 1

Rustykalna tarta czereśniowo- czekoladowa
Składniki ciasta wykładamy na stolnicę. Zagniatamy je energicznie.

Składniki ciasta wykładamy na stolnicę. Zagniatamy je energicznie.

ETAP 2

Rustykalna tarta czereśniowo- czekoladowa
Gotowe ciasto odstawiamy na 0,5 godziny do lodówki.

Gotowe odstawiamy na 0,5 godziny do lodówki.
Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia.

ETAP 3

Rustykalna tarta czereśniowo- czekoladowa
Na środek rozwałkowanego ciasta wykładamy czekoladę

Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki i drylujemy. Czekoladę łamiemy na mniejsze części i rozpuszczamy na wolnym ogniu z dodatkiem mleka. Płynną zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnice i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm. Środek ciasta smarujemy czekoladą, pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines.

ETAP 4

Rustykalna tarta czereśniowo- czekoladowa
Czereśnie łączymy z mąką ziemniaczaną i wykładamy na czekoladę.

Czereśnie łączymy z mąką ziemniaczaną i wykładamy na czekoladę.

ETAP 5

Rustykalna tarta czereśniowo- czekoladowa
Pozostawione brzegi zawijamy do środka delikatnie dociskając

Pozostawione brzegi zawijamy do środka delikatnie dociskając. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Tarte pieczemy około 40 minut w 180°C. Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem oprószamy owoce delikatnie cukrem pudrem.