femme0fatale

femme0fatale

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 89]

Waniliowy sernik na zimno na chrupiącym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Niezwykle chrupiący spód z aksamitną masą serową o smaku waniliowym oraz orzeźwiającą galaretką owocową. Ciasto idealne!

Waniliowy sernik na zimno na chrupiącym spodzie

Składniki:

Waniliowy sernik na zimno na chrupiącym spodzie

 

  • 400 g kremu czekoladowego
  • 120 g mini sucharków
  • 560 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 600 ml słodkiej śmietany
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 4 łyżki mleka
  • 1 galaretka malinowa
  • 2 mały słoiczki czereśni w syropie

Sposób przygotowania:

Waniliowy sernik na zimno na chrupiącym spodzie
Krem czekoladowy rozpuść w kąpieli wodnej. Małe sucharki rozkrusz na pył za pomocą wałka lub maszynki do mielenia.

Rozkruszone sucharki dokładnie połącz z rozpuszczonym kremem czekoladowym. Tak powstałą masą wyłóż dno tortownicy.

Formę odstaw w chłodne miejsce, aby spód mógl zastygnąć.Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody, aby napęczniała. Gdy napęcznieje zalej ją 4 łyżkami gorącego mleka.

Słodką śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Gdy śmietana będzie sztywna dodawaj stopniowo serki waniliowe. Na sam koniec wlej wystudzoną żelatynę.

Masę dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki, aby się wystudziła.1 owocową galaretkę rozrób w mniejszej ilości wody ( jeżeli jest na 500 ml to rozrobić w 350 ml)

Dowolne owoce świeże lub z syropu odsączyć ( ja użyłam czereśni z syropu) Wystudzoną masę wyłożyć na spód czekolady i wyrównać, odstawić aby masa trochę zastygła.

Następnie na wierzchu masy ułożyć owoce w dowolny wzór. I całość zalać delikatnie zastygającą galaretką.Ciasto dokładnie wystudzić.

Przygotowanie składników.

Waniliowy sernik na zimno na chrupiącym spodzie
etap pierwszy : przygotowanie składników.

Mini sucharki rozkrusz za pomocą wałka na drobny pył. Masło/krem czekoladowy rozpuść w kąpieli wodnej, aby było płynne. Pokruszone suchary dokładnie wymieszaj z rozpuszczonym kremem.

Wyłożenie tortownicy

Waniliowy sernik na zimno na chrupiącym spodzie
Etap drugi : gotowy spód wyłóż do tortownicy

Gdy masa na spód będzie jednolita wyłóż ją do tortownicy o średnicy 26 cm.

Przygotowanie masy serowej

Za pomocą miksera ubij na sztywno śmietanę razem z cukrem pudrem, następnie zacznij dodawać stopniowo serki waniliowego, na samym końcu dodaj rozpuszczoną żelatynę.

Wyłożenie masy

Waniliowy sernik na zimno na chrupiącym spodzie
Etap czwarty : gotową masę wyłóż na czekoladowy spód w tortownicy

Wystudzoną masę rozsmaruj równomiernie na czekoladowym spodzie. Całość odstaw od stężenia.

Galaretka i owoce

Waniliowy sernik na zimno na chrupiącym spodzie
Etap piąty : przygotuj owoce z syropu i rozrób galaretkę owocową

Owoce odsącz z syropu na sitku, a galaretkę rozrób w mniejszej ilości wody.
Odstaw do stężenia.

Etap końcowy

Waniliowy sernik na zimno na chrupiącym spodzie
etap szósty : na wierzchu ciasta układaj odsączone owoce

Na wierzchu masy serowej układaj owoce w dowolny wzór.

Gotowe! Smacznego!

Ułożone owoce zalej lekko ściągającą się galaretką. Ciasto wstaw do lodówki, aby dokładnie się wystudziło.