Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z czereśniamiCiasto
Do rondelka wlać wodę, włożyć do niej masło i zagotować. Wystudzić. W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche czyli mąkę pszenną, cukier zwykły i waniliowy, proszek do pieczenia i kakao. W drugiej misce zmiksować jajka z maślanką.
Do składników suchych wlać wodę z masłem, wymieszać a następnie wlać zmiksowane jajka z maślanką. Ciasto miksować aż nabierze jednolitej konsystencji. Blachę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.
Czereśnie wydrylować i powtykać w ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika i piec do suchego patyczka (ok. 45 minut) w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjąć i wystudzić. Polać polewą.
Polewa
Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku. Czekoladę połamać na kawałki żeby się szybciej rozpuściła. Rondel ustawić na gazie i podgrzewać aż wszystko się rozpuści i połączy ze sobą. Gorącą polewą polać ciasto. Poczekać aż polewa zastygnie i pokroić.