WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ciasto czekoladowe z czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, delikatne, pulchne i wilgotne ciasto czekoladowe z wydrylowanymi świeżymi czereśniami i polewą czekoladową.

Ciasto czekoladowe z czereśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowe z czereśniami

Na ciasto

  • 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 9 płaskich łyżek gorzkiego kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5szkl. maślanki naturalnej
  • 1 szkl. wody
  • 125 g masła
  • świeże czereśnie

Na polewę

  • 3/4 tabliczki mlecznej czekolady
  • ok. 60 g margaryny
  • 3 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z czereśniami

Ciasto

Do rondelka wlać wodę, włożyć do niej masło i zagotować. Wystudzić. W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche czyli mąkę pszenną, cukier zwykły i waniliowy, proszek do pieczenia i kakao. W drugiej misce zmiksować jajka z maślanką.

Do składników suchych wlać wodę z masłem, wymieszać a następnie wlać zmiksowane jajka z maślanką. Ciasto miksować aż nabierze jednolitej konsystencji. Blachę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.

Czereśnie wydrylować i powtykać w ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika i piec do suchego patyczka (ok. 45 minut) w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjąć i wystudzić. Polać polewą.

Polewa

Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku. Czekoladę połamać na kawałki żeby się szybciej rozpuściła. Rondel ustawić na gazie i podgrzewać aż wszystko się rozpuści i połączy ze sobą. Gorącą polewą polać ciasto. Poczekać aż polewa zastygnie i pokroić.

Ciasto czekoladowe z czereśniami
Ciasto czekoladowe z czereśniami po wyjęciu z formy
Ciasto czekoladowe z czereśniami
Ciasto czekoladowe z czereśniami po polaniu polewą czekoladową
Ciasto czekoladowe z czereśniami
Ciasto po upieczeniu i wjęciu z piekarnika
Ciasto czekoladowe z czereśniami