Sposób przygotowania:
Ciasto ucierane Eli z truskawkami i rabarbaremprzygotowanie owoców
Truskawki opłukać, odsączyć i usunąć szypułki.
przygotowanie owoców cd
Rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić. Zasypać rabarbar cukrem i zostawić na 30 minut. Rabarbar odcedzić z soku.
przygotowanie składników ciasta
Jajka wybijać po jednym do kubka i przelać do miski. Cu kier i cukier waniliowy wsypać do miski. Margarynę pokroić na talerzu i zostawić żeby zmiękła. Przygotować mleko.
przygotowanie składników ciasta cd
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.
przygotowanie ciasta
Cukier i margarynę utrzeć na białą, gładką masę. Do masy dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Do masy dodać mąkę, mleko i wymieszać. Dno tortownicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy.
przygotowanie ciasta cd
Na wierzchu ciasta ułożyć truskawki i rabarbar. Tortownicę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C góra - dół. Piec ciasto około 60 minut i sprawdzić patyczkiem czy jest już suche. Jeśli nie piec jeszcze chwilę do suchego patyczka. Ciasto można posypać cukrem pudrem. Ja nie sypałam bo ciasto i tak jest słodkie. Smacznego!