eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ciasto ucierane Eli z truskawkami i rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam ciasto ucierane owocami. Żeby ciasto było bardziej kwaskowe dodałam do niego truskawki i rabarbar.

Ciasto ucierane Eli z truskawkami i rabarbarem

Składniki:

Ciasto ucierane Eli z truskawkami i rabarbarem

ciasto

dodatki

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane Eli z truskawkami i rabarbarem

przygotowanie owoców

Ciasto ucierane Eli z truskawkami i rabarbarem
Z opłukanych i odsączonych truskawek usunąć szypułki.

Truskawki opłukać, odsączyć i usunąć szypułki.

przygotowanie owoców cd

Ciasto ucierane Eli z truskawkami i rabarbarem
Obrany i pokrojony rabarbar zasypać cukrem.

Rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić. Zasypać rabarbar cukrem i zostawić na 30 minut. Rabarbar odcedzić z soku.

przygotowanie składników ciasta

Ciasto ucierane Eli z truskawkami i rabarbarem
Przygotować jajka, cukier i cukier waniliowy,margarynę i mleko.

Jajka wybijać po jednym do kubka i przelać do miski. Cu kier i cukier waniliowy wsypać do miski. Margarynę pokroić na talerzu i zostawić żeby zmiękła. Przygotować mleko.

przygotowanie składników ciasta cd

Ciasto ucierane Eli z truskawkami i rabarbarem
Przesiać przez sitko mąki i proszek do pieczenia.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.

przygotowanie ciasta

Ciasto ucierane Eli z truskawkami i rabarbarem

Cukier i margarynę utrzeć na białą, gładką masę. Do masy dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Do masy dodać mąkę, mleko i wymieszać. Dno tortownicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy.

przygotowanie ciasta cd

Ciasto ucierane Eli z truskawkami i rabarbarem

Na wierzchu ciasta ułożyć truskawki i rabarbar. Tortownicę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C góra - dół. Piec ciasto około 60 minut i sprawdzić patyczkiem czy jest już suche. Jeśli nie piec jeszcze chwilę do suchego patyczka. Ciasto można posypać cukrem pudrem. Ja nie sypałam bo ciasto i tak jest słodkie. Smacznego!