Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z gruszkami 4
Masło, cukier, wodę i kakao zagotuj. Kiedy wszystkie składniki sie połączą, zdejmij z ognia i wystudź. Obierz gruszki, pokrój na ósemki i wykrój gniazda nasienne. Do ostudzonego ciasta wsyp mąkę, proszek do pieczenia i żółtka jajek. Wymieszaj na gładką masę. Z białek ubij pianę, dodaj do ciasta i wymieszaj łyżką. Wylej ciasto do nasmarowanej i wysypanej tartą bułką formy (do 1/3 wysokości, wyłóż pokrojone gruszki, zalej resztą ciasta. Uważaj, żeby nie przekroczyć 2/3 wysokości. Piecz w temperaturze 200 stopni ok. 10 minut,zmniejsz temperaturę do 180 stopni i dopiekaj jeszcze ok. 25 - 30 minut. Wyjmij ciasto i ostudź. Wystudzone ciasto posmaruj pozostałą polewą i podawaj.