Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ciasto czekoladowe z kokosem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne ciasto z dużą ilością mlecznej czekolady, z dodatkiem wiórków kokosowych, słodzone miodem. W sam raz do popołudniowej kawki:)

Ciasto czekoladowe z kokosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowe z kokosem

 

  • 4 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 kostka masła
  • 6 jajek
  • 5 łyżek miodu
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z kokosem
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do metalowej miski. Dodać do niej pokrojone masło. Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać razem z miodem do czekoladowo-maślanej masy, wymieszać. Dodać wiórki kokosowe i mąkę, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę z białek dodać do czekoladowej masy. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (ok. 23x27 cm). Piec w 180 stopniach przez ok. 45 minut (ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika). Upieczone ciasto ostudzić. Można je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Ciasto czekoladowe z kokosem
Mleczna czekolada roztapiana z masłem w kąpieli wodnej.
Ciasto czekoladowe z kokosem
Żółtka dodane do przestudzonej masy czekoladowo maślanej.
Ciasto czekoladowe z kokosem
Mąka i wiórki kokosowe dodane do czekoladowej masy.
Ciasto czekoladowe z kokosem
Gotowe ciasto przełożone do natłuszczonej i posypanej mąką foremki.