Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Ciasto czekoladowe z krówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Obłędnie pyszne ciasto czekoladowe z mielonymi migdałami i zatopionymi krówkami, które rozpływają się podczas jedzenia.

Ciasto czekoladowe z krówkami

Składniki:

Ciasto czekoladowe z krówkami

 

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100g czekolady deserowej
  • 150g masła
  • 150g cukru
  • 100g mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 100g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g twardych krówek

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z krówkami
Czekoladę drobniutko siekamy, dodajemy miękkie masło, cukier, migdały, sól i zaczynamy miksować grubymi końcówkami miksera. Wbijamy po jednym jajku nie przerywając miksowania i na końcu dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Krówki kroimy na mniejsze kawałki. Blaszkę (moja była prostokątna ok 25cm x 28 cm) smarujemy masłem i posypujemy mielonymi migdałami. Przekładamy ciasto do blaszki posypujemy posiekanymi krówkami pow wierzchu. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 30 minut.