MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Sernik gotowany z krówką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sernik gotowany, na kruchym herbatnikowym spodzie, z masą krówkową - bardzo słodki i pyszny!

Sernik gotowany z krówką

Składniki:

Sernik gotowany z krówką

 

  • spód:
  • 300g herbatników lub ciastek kakaowych
  • 200g masła

 

  • masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 5 jajek
  • 200g masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 szkl.mleka

 

  • dodatkowo:
  • 800g masy krówkowej
  • 150g herbatników
  • (opcjonalnie 100g margaryny)
  • posypka czekoladowa

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany z krówką
Herbatniki wrzucamy do woreczka, i tłuczkiem rozdrabniamy, następnie przesypujemy do garnka. Do okruchów dodajemy miękkie masło, i ręką dokładnie mieszamy - ma powstać jednolita masa! Gotową masę nakładamy na blaszkę, i mocno dociskamy do dna. Ciasteczkowy spód wkładamy do lodówki - schłodzi się i stwardnieje. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z cukrem i masłem, na jednolitą gładką masę. Następnie dodajemy ser, cały czas miksując. Masę serową podgrzewamy. Mieszamy dość często, żeby się nie przypaliła. Budynie mieszamy z mlekiem. Gdy masa serowa zacznie się gotować, dodajemy budyń - cały czas mieszając. Masa serowa ma być gęsta! Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Na herbatnikowy spód wylewamy masę serową i wyrównujemy. Następnie układamy herbatniki jeden przy drugim. na nie krówkę prosto z puszki. Ciasto wstawiamy do lodówki. Przed podaniem ozdabiamy posypką czekoladową. Do masy krówkowej można dodać odrobinę margaryny - wtedy będzie się lepiej nakładać. Ale uwaga, może spływać z ciasta!!