anja3107

anja3107

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Ciasto czekoladowe z masą o smaku agrestowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo dobre ciasto, które bardzo dobrze smakowało całej rodzinie. Polecam spróbować. Naprawdę warto.

Ciasto czekoladowe z masą o smaku agrestowym

Składniki:

Ciasto czekoladowe z masą o smaku agrestowym

BISZKOPT

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

MASA

  • 700 ml śmietany 30%
  • 2 śmietan fixy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania galaretki agrestowej
  • 500 ml wody

POLEWA

DODATKOWO

  • jakieś ozdoby, ewentualnie wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z masą o smaku agrestowym
CIASTO: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Żółtka dodać do masy i ubijać na najmniejszych obrotach miksera. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do masy, a na koniec wymieszać łyżką. Przełożyć do brytfanny wysmarowanej margaryną i piec w piekarniku ok. 25 minut w 180 st. Po upieczeniu ostudzić i przekroić wzdłuż na pół.

MASA: Przygotować galaretki w pół litrze wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę 30% ubić, dodać śmietan fixy, cukier puder, a na koniec galaretkę agrestową. Całość zmiksować dobrze.

POLEWA: Margarynę, cukier, wodę i kakao włożyć do miski, zagotować. Odstawić do lekkiego ostudzenia.

PRZEKŁADANIE: połowa biszkopta kakaowego, masa, druga połowa biszkopta, polewa. Na koniec udekorować, np. wiórkami kokosowymi.