gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Ciasto czekoladowe z kremem i wiórkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto czekoladowe z kremem i wiórkami kokosowymi świetnie nadaję się do popołudniowej kawy lub na spotkanie ze znajomymi.

Ciasto czekoladowe z kremem i wiórkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowe z kremem i wiórkami

 

  • CIASTO:
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 80 ml mleka
  • 250 gram margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 200 ml coli
  • 300 gram cukru
  • 300 gram mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM:
  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki
  • 250 gram masła lub margaryny
  • POSYPKA:
  • 100 gram wiórek kokosowych
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka margaryny

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z kremem i wiórkami
CIASTO: Margarynę topimy i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem waniliowym, po czym wlewamy mleko i stopiona margarynę, mieszamy. Następnie wlewamy colę i dodajemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Całość miksujemy na jednolitą masę. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i posypana bułką tartą blachę. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Zimne ciasto przekrawamy na dwa blaty. KREM: Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a do drugiej wsypujemy budyń waniliowy oraz mąkę i mieszamy, po czym wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu na gęsty budyń. Studzimy. Margarynę miksujemy dodając porcjami budyń. Gotowy krem dzielimy na dwie części. Jedną porcję rozsmarowujemy na jednej części ciasta, przykrywamy drugim i rozsmarowujemy na wierzchu resztę kremu. POSYPKA: Margarynę topimy, wsypujemy wiórki kokosowe oraz cukier i na wolnym ogniu smażymy mieszając, aż wiórki zbrązowieją. Studzimy. Wiórkami posypujemy ciasto.
Ciasto czekoladowe z kremem i wiórkami
Jajka ucieramy z cukrem waniliowym, po czym wlewamy mleko i stopiona margarynę, mieszamy.
Ciasto czekoladowe z kremem i wiórkami
Ciasto wylewamy na natłuszczoną i posypana bułką tartą blachę. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 stopni.
Ciasto czekoladowe z kremem i wiórkami
Margarynę miksujemy dodając porcjami budyń.
Ciasto czekoladowe z kremem i wiórkami
Wiórki kokosowe podsmażamy z cukrem do momentu, aż zbrązowieją.