Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z kremem i wiórkami
CIASTO: Margarynę topimy i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem waniliowym, po czym wlewamy mleko i stopiona margarynę, mieszamy. Następnie wlewamy colę i dodajemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Całość miksujemy na jednolitą masę. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i posypana bułką tartą blachę. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Zimne ciasto przekrawamy na dwa blaty. KREM: Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a do drugiej wsypujemy budyń waniliowy oraz mąkę i mieszamy, po czym wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu na gęsty budyń. Studzimy. Margarynę miksujemy dodając porcjami budyń. Gotowy krem dzielimy na dwie części. Jedną porcję rozsmarowujemy na jednej części ciasta, przykrywamy drugim i rozsmarowujemy na wierzchu resztę kremu. POSYPKA: Margarynę topimy, wsypujemy wiórki kokosowe oraz cukier i na wolnym ogniu smażymy mieszając, aż wiórki zbrązowieją. Studzimy. Wiórkami posypujemy ciasto.
marietta