gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Ciasto czekoladowe z masą śmietankową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosty biszkopt, dwie masy śmietankowe i krem czekoladowy to wszystko polane karmelową czekoladą. Polecam.

Ciasto czekoladowe z masą śmietankową

Składniki:

Ciasto czekoladowe z masą śmietankową

Biszkopt

Masa I

  • 500 ml śmietany 30 %,
  • 200 g serka waniliowego,
  • 250 g serka Mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki żelatyny.

Masa II

Dodatkowo

  • 5 łyżek kremu czekoladowego,
  • polewa karmelowa,
  • dowolna posypka.

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z masą śmietankową
Biszkopt; Masło ucieramy wraz z cukrem. Dodajemy jajka i resztę składników miksujemy na gładką masę. Wykładamy masę na natłuszczoną i posypaną mąką blaszkę (25 x 35 cm). Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.

Studzimy i dzielimy na 2 części.

Masa I: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, serek waniliowy i mascarpone. Delikatnie łączymy ze sobą. Żelatynę rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do masy. Wykładamy na dolny płat biszkoptu. Wkładamy do lodówki aż masa stężeje. Smarujemy kremem czekoladowym.

Masa II; Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy i łączymy z masą. Wykładamy na krem czekoladowy. Na masę kładziemy płat biszkoptu. Polewamy polewą karmelową i posypujemy posypką.

Wstawiamy do lodówki aby masy dobrze stężały. Smacznego ;)