SUPERPRZEPIS

Czekoladowe ciasto z masą śmietankową.

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Czekoladowe ciasto z masą śmietankową.

Masło do ciasta można zastąpić margaryną a polewę rozpuszczoną czekoladą deserową.

Składniki:

Czekoladowe ciasto z masą śmietankową.

 

  • 35 dag mąki
  • 25 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 3 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • 350 ml mleka
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu rumowego
  • MASA
  • 35 dag margaryny
  • 30 dag cukru pudru
  • 1,5 szkl gęstej śmietany
  • sok z cytryny do smaku
  • aromat rumowy do smaku
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe do posypania

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto z masą śmietankową.
Masło utrzeć z cukrem pudrem dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie ciągle ucierając dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek i przesiane kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec w temp 180 stopni około 40 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto przekroić aby powstały 3 placki. MASA. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszysta pianę. Następnie ciągle ucierając dodawać po 1 łyżce gęstej śmietany. Pod koniec przyprawić do smaku sokiem z cytryny oraz aromatem. Ostudzone placki przełożyć masą, oblać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

Tagi:

jajko jajka