Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Biszkoptowy torcik z masą śmietankową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Torcik z masą śmietankową jest bardzo smaczny.

Biszkoptowy torcik z masą śmietankową

Składniki:

Biszkoptowy torcik z masą śmietankową

 

  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 25 dag margaryny lub masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 szkl gęstej śmietany 36%
  • 1 gotowa polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Biszkoptowy torcik z masą śmietankową
Do miski wlać 4 białka i ubijać na sztywną pianę dodając stopniowo 4 łyżki cukru. Do sztywno ubitej piany ciągle ubijając dodawać stopniowo 4 żółtka. 4 łyżki mąki wymieszać z 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy o średnicy 20 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut. Upieczony biszkopt ostudzić, przekroić wzdłuż tak aby powstały 2 krążki. Z pozostałych 2 jajek, mąki, kakao, cukru i proszku do pieczenia upiec ciemny biszkopt ( Robić tak samo jak jasny tylko mąkę wymieszać z kakao)Masa śmietankowa Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Ciągle ucierając dodawać po 1 łyżce śmietany. ( margaryna i śmietana powinna mieć taką samą temperaturę) Na jasny biszkoptowy krążek wyłożyć połowę masy, przykryć ciemnym krążkiem i wyłożyć drugą warstwę masy ( 2-3 łyżki masy odłożyć do dekoracji), przykryć jasnym biszkoptem lekko dociskając. Wierzch torcika oblać gotową polewą czekoladową, ozdobić pozostałą masą, odłożyć do lodówki.