Sposób przygotowania:
Biszkoptowy torcik z masą śmietankową
Do miski wlać 4 białka i ubijać na sztywną pianę dodając stopniowo 4 łyżki cukru. Do sztywno ubitej piany ciągle ubijając dodawać stopniowo 4 żółtka. 4 łyżki mąki wymieszać z 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy o średnicy 20 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut. Upieczony biszkopt ostudzić, przekroić wzdłuż tak aby powstały 2 krążki. Z pozostałych 2 jajek, mąki, kakao, cukru i proszku do pieczenia upiec ciemny biszkopt ( Robić tak samo jak jasny tylko mąkę wymieszać z kakao)Masa śmietankowa Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Ciągle ucierając dodawać po 1 łyżce śmietany. ( margaryna i śmietana powinna mieć taką samą temperaturę) Na jasny biszkoptowy krążek wyłożyć połowę masy, przykryć ciemnym krążkiem i wyłożyć drugą warstwę masy ( 2-3 łyżki masy odłożyć do dekoracji), przykryć jasnym biszkoptem lekko dociskając. Wierzch torcika oblać gotową polewą czekoladową, ozdobić pozostałą masą, odłożyć do lodówki.
marietta