jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Ciasto Kinder Pingui

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

To domowa wersja batonika Kinder Pingui. Ciasto nie tylko pysznie smakuje, ale ma większe rozmiary w porównaniu z batonikiem:). Można je także przygotować w formie tortu.

Ciasto Kinder Pingui Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto Kinder Pingui

 

  • Blaszka 24x36 cm
  • Biszkopt ciemny:
  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietankowa:
  • 750 ml śmietanki 30%,
  • 250 ml serka mascarpone,
  • Około 4 łyżek cukru pudru –do smaku,
  • 3,5 łyżki żelatyny,
  • Warstwa czekoladowa:
  • 200g deserowej czekolady,
  • ¼ kostki masła,
  • 3 łyżki mleka.
  • ¾ szklanki wody,
  • Warstwa czekoladowa:
  • 200g deserowej czekolady,
  • ¼ kostki masła,
  • 3 łyżki mleka.

 

  • Dodatkowo:
  • Polewa czekoladowa,
  • Wiórki kokosowe do wykończenia

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Kinder Pingui
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych kładamy stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej dokładamy wymieszane ze sobą sypkie składniki: mąkę, kakao oraz proszek. Delikatnie mieszamy całość. Przelewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez około 15 min. Do ciasta potrzebne są dwa takie biszkopty. Więc czynność powtarzamy drugi raz. MASA ŚMIETANKOWA: Z podanych składników mają powstać 2 warstwy śmietanki. Aby mieć pewność, że ciasto się uda składniki podzieliłam na połowę i osobno w przygotowałam dwa razy takie same masy śmietankowe. Aby uzyskać pierwszą warstwę w połowie wody rozpuszczamy 2 niepełne łyżki żelatyny. Studzimy. Ubijamy 375 ml śmietanki. Do ubitej dodajemy 125 ml serka oraz cukier puder do smaku ( około 2 łyżki). Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie, energicznie mieszamy. Śmietankę wykładamy na pierwszy biszkopt. Odstawiamy do chłodu by zastygła. Na śmietankę wykładamy warstwę czekoladową. Na zastygniętą czekoladę przygotowujemy drugą warstwę śmietanową (w ten sam sposób jak pierwszą). Po wylaniu drugiej warstwy śmietanowej przykładamy ją drugim biszkoptem i odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe ciasto wykańczamy polewą czekoladową. Posypujemy kokosem. WARSTWA CZEKOLADOWA: Czekolady łamiemy na mniejsze części. W rondelku podgrzewamy mleko. Dodajemy do niego masło oraz czekoladę. Całość delikatnie ogrzewamy ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia składników. Gotową masę ściągamy z ognia. Po delikatnym przestudzeniu wylewamy ją na pierwszą warstwę śmietankową. Rozprowadzamy równomiernie po całości i odstawiamy do chłodu by zastygła.
Ciasto Kinder Pingui
Na dno blaszki układamy jeden z upieczonych biszkoptów
Ciasto Kinder Pingui
na zastygniętą warstwę śmietanki wykładamy masę czekoladową.
Ciasto Kinder Pingui
Czekoladę dokładnie rozprowadzamy po całej powierzcni
Ciasto Kinder Pingui
Na czekoladę wykładamy druga część masy śmietankowej. całość przykrywamy biszkoptem.