Sposób przygotowania:
Ciasto Kinder Pingui
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych kładamy stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej dokładamy wymieszane ze sobą sypkie składniki: mąkę, kakao oraz proszek. Delikatnie mieszamy całość. Przelewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez około 15 min. Do ciasta potrzebne są dwa takie biszkopty. Więc czynność powtarzamy drugi raz. MASA ŚMIETANKOWA: Z podanych składników mają powstać 2 warstwy śmietanki. Aby mieć pewność, że ciasto się uda składniki podzieliłam na połowę i osobno w przygotowałam dwa razy takie same masy śmietankowe. Aby uzyskać pierwszą warstwę w połowie wody rozpuszczamy 2 niepełne łyżki żelatyny. Studzimy. Ubijamy 375 ml śmietanki. Do ubitej dodajemy 125 ml serka oraz cukier puder do smaku ( około 2 łyżki). Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie, energicznie mieszamy. Śmietankę wykładamy na pierwszy biszkopt. Odstawiamy do chłodu by zastygła. Na śmietankę wykładamy warstwę czekoladową. Na zastygniętą czekoladę przygotowujemy drugą warstwę śmietanową (w ten sam sposób jak pierwszą). Po wylaniu drugiej warstwy śmietanowej przykładamy ją drugim biszkoptem i odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe ciasto wykańczamy polewą czekoladową. Posypujemy kokosem. WARSTWA CZEKOLADOWA: Czekolady łamiemy na mniejsze części. W rondelku podgrzewamy mleko. Dodajemy do niego masło oraz czekoladę. Całość delikatnie ogrzewamy ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia składników. Gotową masę ściągamy z ognia. Po delikatnym przestudzeniu wylewamy ją na pierwszą warstwę śmietankową. Rozprowadzamy równomiernie po całości i odstawiamy do chłodu by zastygła.
marietta
gosiapiotrek23
_IZABELA__
To ciasto to jazda bez trzymanki.Co się naprzeklinałam robiąc go!(dobrze że byłam sama w domu)Masakra!!!Biszkopt opadł :(. A koszt zrobienia tego ciasta też nie mały. Mam tylko nadzieję że gościom będzie smakował. Ale jestem zmęczona.