Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto czekoladowo-truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne połączenie truskawek i czekolady.Po za sezonem możemy użyć mrożonych owoców.Takie ciasto będzie ładnie prezentowało się na stole.

Ciasto czekoladowo-truskawkowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto czekoladowo-truskawkowe

 

 

  • masa:
  • 25 dag masła lub margaryny
  • około pół szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka rozgniecionych truskawek ( bez nadmiaru soku)

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo-truskawkowe
Ciasto: Masło lub margarynę stapiamy w garnku i studzimy.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.Obie mąki przesiewamy z proszkiem i kakao,dodajemy razem z masłem do ubitych jajek.Dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,o średnicy 23 cm.Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwa krążki. Masa truskawkowa: Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem,następnie dodajemy rozgniecione truskawki i dokładnie ucieramy.Masą przekładamy ciasto. Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i wystudzimy.Śmietanę ubijamy według przepisu na opakowaniu,dodajemy żelatynę i zmiksowane truskawki,dokładnie ubijamy.Gotową pianką udekorować ciasto. Ciasto odstawiamy do lodówki do stężenia.
Ciasto czekoladowo-truskawkowe
Gotowe po schłodzeniu ciasto czekoladowo-truskawkowe.