Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To jedno z najłatwiejszych ciast, które już niejednokrotnie gościło wśród moich wypieków. Uwielbiam jego czekoladowy smak z delikatnie orzechową nutą. Ciasto jest puszyste, zawsze pięknie wyrasta, więc nie ma opcji, aby się nie udało.

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym

Składniki:

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym

Forma o wymiarach 20 x 20 cm lub odrobinę większa:

  • 1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 100g czekolady (u mnie pół na pół mleczna z gorzką)
  • 50g masła
  • 50g masła orzechowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 50g czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka masła orzechowego (płaska)

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym

Masa:

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym
Masa naciasto powinna posiadać gładką konsystencję.

Mleko, połamaną czekoladę, masło oraz masło orzechowe podgrzać i wymieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie kolejno zmiksować z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia oraz lekko przestudzoną (może być ciepła) masą czekoladową. Na końcu całość delikatnie połączyć z uprzednio ubitą pianą z białek.

Pieczenie:

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym
Ciasto nalezy piec do tzw. "suchego patyczka".

Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 35-37 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.

Polewa:

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym
Polewa powinna być dość gęsta i jednolita.

Kawałki czekolady rozpuścić i wymieszać z mlekiem oraz masłem orzechowym.
Polewą posmarować wierzch ciasta.