zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ciasto czekoladowe z serem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Pyszne i bardzo łatwe ciasto. Trochę przypomina znaną Izaurę ale to ciasto troszkę odbiega od oryginału.

Ciasto czekoladowe z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowe z serem

 

  • Masa ciemna :
  • 4 średnie jajka
  • 1/2 szk cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
  • 1/2 szk oleju
  • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 szk mąki pszennej typ 500
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1/2 szk wody gazowanej

 

  • Masa jasna :
  • 350 g półtłustego twarogu
  • 2 jajka
  • 1/3 szk cukru
  • 1/2 szk rodzynek

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z serem
Jajka ubić z cukrem następnie dodać mieloną wanilię oraz olej i dżem a także wodę i cały czas miksować. Mąką, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko i dodawać porcjami do masy i mieszać aż ciasto się wymiesza. Blaszkę do ciasta o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Twaróg umieścić w misce, dodać cukier i żółtka i utrzeć. Następnie wsypać rodzynki, wymieszać. Białka ubić na sztywno i do masy serowej dodać najpierw jedną łyżkę, wymieszać delikatnie i dodać resztę piany i masę połączyć. Gotową wyłożyć na ciemne ciasto robiąc dwa paski. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec cisto 60 minut. Po upieczeniu wystudzić.
Ciasto czekoladowe z serem
przygotowac ciasto i wylac je do blaszki .
Ciasto czekoladowe z serem
potem przygotowac masę serową w drugiej misce
Ciasto czekoladowe z serem
na ciemnym cieście rozłożyć w dwóch paskach masę serową
Ciasto czekoladowe z serem
ciasto upiec i potem wystudzić w blaszce na kratce