Sposób przygotowania:
Czekoladowe ciasto z serem
Masa serowa: Twaróg trzykrotnie zmielić, przełożyć do miseczki. Dodać do niego cukier, cukier waniliowy, esencję waniliową i żółtko. Dokładnie wymieszać. Ciasto: Jajka wbić do miski. Dodać do nich cukier puder. Jajka z cukrem ubić na puszysty krem. Masło pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka. Do masła dodać kakao. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masło się roztopi i połączy z kakao. Przestudzić. Kakaowe masło wlać do ubitych jajek, wymieszać. Do masy dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (ok. 23x27 cm), wyrównać powierzchnię. Na cieście rozłożyć masę twarogową. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok.40 minut. Upieczone ciasto dobrze ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej 3 łyżki cukru pudru, kakao i Śmietan-fix, jeszcze chwilę ubijać. Kakaową bitą śmietanę rozłożyć na cieście. Czekoladę roztopić z 2 łyżkami słodkiej śmietanki, ostudzić, polać na ciasto. Ciasto mocno schłodzić. Najlepiej smakuje na drugi dzień.