Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z serową masą- bezglutenoweprzygotowanie
Ciasto:
przygotowujemy jak typowy biszkopt.
Przesiewamy mąki razem z proszkiem do pieczenia i kakao- kilkakrotnie, tak żeby wszystko sie dobrze połączyło.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli.
Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka.
Na końcu dodajemy mąki i olej- delikatnie mieszamy szpatułką.
Przelewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut ( do suchego patyczka) Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
przygotowanie
Masa.
żelatynę moczymy w śmietance, a po 5 minutach podgrzewamy i rozpuszczamy, nie doprowadzamy do zagotowania!
Śmietanę ubijamy na sztywno razem z proszkiem śmietan-fix.
Serek przekładamy do miski- ubijamy przez minutkę razem z cukrem, dodajemy śmietanę i nie przerywając ubijania dodajemy żelatynę.
Masę od razu przekładamy na dolny blat biszkoptu, przykrywamy i przygotowujemy polewę
Polewa.
Czekoladę łamiemy na kosteczki, dodajemy resztę składników i mieszając doprowadzamy do wrzenia- gotujemy tylko do chwili aż czekolada i cukier rozpuszczą się.
Letnią polewę wylewamy na ciasto i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
Ciasto przed podaniem wyciągamy na minimum 20 minut z lodówki.
Smacznego :)
SylaUla
ciasteczka
lukrowanepierniczki