reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ciasto czekoladowe z serową masą- bezglutenowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na pewno będę wracała do przepisu na ten bezglutenowy biszkopt, bo w końcu wyszedł taki jak chciałam, lekki i puszysty, o mocno czekoladowym smaku.

Ciasto czekoladowe z serową masą- bezglutenowe

Składniki:

Ciasto czekoladowe z serową masą- bezglutenowe

 

  • Składniki:

 

  • Biszkopt czekoladowy
  • 6 jaj M
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki ciemnego kakao
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki z tapioki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

 

  • Masa serowa
  • 800 g serka z wiaderka
  • 4 kopiate łyżki cukru pudru
  • 440 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 listki żelatyny + 60 ml śmietany
  • 2 op śmietan-fix

 

  • Polewa
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z serową masą- bezglutenowe

przygotowanie

Ciasto czekoladowe z serową masą- bezglutenowe
warto dobrze przesiać make z kakao- oszczędzi nam to czas

Ciasto:

przygotowujemy jak typowy biszkopt.

Przesiewamy mąki razem z proszkiem do pieczenia i kakao- kilkakrotnie, tak żeby wszystko sie dobrze połączyło.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli.

Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka.

Na końcu dodajemy mąki i olej- delikatnie mieszamy szpatułką.

Przelewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut ( do suchego patyczka) Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

przygotowanie

Ciasto czekoladowe z serową masą- bezglutenowe
zamiast sera z wiaderka można użyć homogenizowany, ale wtedy dodajemy więcej żelatyny

Masa.

żelatynę moczymy w śmietance, a po 5 minutach podgrzewamy i rozpuszczamy, nie doprowadzamy do zagotowania!

Śmietanę ubijamy na sztywno razem z proszkiem śmietan-fix.

Serek przekładamy do miski- ubijamy przez minutkę razem z cukrem, dodajemy śmietanę i nie przerywając ubijania dodajemy żelatynę.

Masę od razu przekładamy na dolny blat biszkoptu, przykrywamy i przygotowujemy polewę


Polewa.

Czekoladę łamiemy na kosteczki, dodajemy resztę składników i mieszając doprowadzamy do wrzenia- gotujemy tylko do chwili aż czekolada i cukier rozpuszczą się.

Letnią polewę wylewamy na ciasto i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.

Ciasto przed podaniem wyciągamy na minimum 20 minut z lodówki.

Smacznego :)