Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z winem
Oddzielić białka od żółtek, następnie ubić białka na sztywną pianę. Miękkie masło, cukier i żółtka dobrze wymieszać mikserem, aż będzie kremowa masa. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, kakao i wino. Wymieszać razem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodawać lekko ostudzoną do ciasta mieszając. Wymieszać delikatnie łopatką z pianą z białek. Formę okrągłą „z tunelem” posmarować masłem, posypać odrobiną bułki tartej i wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 175 stopni i włożyć ciasto . Piec 40-45 minut. Wykałaczką sprawdzić czy się upiekło. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i pozwolić by wystygło przez 10 minut. Następnie odwrócić formę górą na dół na talerz, obsypać cukrem pudrem.