Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe ze śliwką
1. Masło lub margaryn przekładamy do miski, wsypujemy oba cukru i miksujemy na puszystą masę. Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Następnie wsypujemy sypkie składniki i wlewamy mleko, ponownie dokładnie miksujemy. Na koniec do ciasta dodajemy czekoladę połamaną na małe kawałki.
2. Tak wykonane ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Na wierzchu ciasta układamy wcześniej umyte, osuszone i wypestkowane śliwki.
3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, wyjmujemy z formy. Kroimy i podajemy.
4. Smacznego życzę.
Moje rady:
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można upiec w tortownicy.
2. Tak wykonane ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Na wierzchu ciasta układamy wcześniej umyte, osuszone i wypestkowane śliwki.
3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, wyjmujemy z formy. Kroimy i podajemy.
4. Smacznego życzę.
Moje rady:
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można upiec w tortownicy.