Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1491]

Ciasto czekoladowe ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto z czekoladą i śliwką. Takie sezonowe, idealne na niedzielny podwieczorek. Zapewniam, że posmakuje każdemu.

Ciasto czekoladowe ze śliwką

Składniki:

Ciasto czekoladowe ze śliwką

Składniki:

  • 3 jajka
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 175 ml cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • 10 dag mlecznej czekolady
  • pół szklanki zimnego mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 30 dag śliwek

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe ze śliwką
1. Masło lub margaryn przekładamy do miski, wsypujemy oba cukru i miksujemy na puszystą masę. Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Następnie wsypujemy sypkie składniki i wlewamy mleko, ponownie dokładnie miksujemy. Na koniec do ciasta dodajemy czekoladę połamaną na małe kawałki.

2. Tak wykonane ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Na wierzchu ciasta układamy wcześniej umyte, osuszone i wypestkowane śliwki.

3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, wyjmujemy z formy. Kroimy i podajemy.

4. Smacznego życzę.

Moje rady:

Ciasto można pokroić na około 16 porcji.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Ciasto można upiec w tortownicy.