Sposób przygotowania:
Ciasto marcepanowe ze śliwkamiETAP 1:
Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Za pomocą noża lub w rozdrabniaczu posiekać z zimnym masłem. Żółtka i śmietanę wmieszać w ciasto i szybko zagnieść. Podzielić na równe połówki. Do jednej z nich dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, a drugą wylepić dno i brzegi formy. U mnie 21x30cm, ale można dać większą. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 30 min. Ciasto maślane podpiec w piekarniku, nagrzanym do 190*C przez 10 min, najlepiej z obciążeniem. Wcześniej nakłuwając widelcem.
ETAP 2:
Miękkie masło zmiksować, a następnie dodać cukier i masę marcepanową. Ucierać, aż wszystko połączy się na jednolitą masę.
ETAP 3:
Ucierając wbijać po jednym jajku (w temperaturze pokojowej).
ETAP 4:
Ucierać, aż masa będzie gładka i puszysta. Na końcu wsypać suchą mieszankę mąki pszennej, ziemniaczanej i proszku do pieczenia. Dokładnie zmiksować. Wylać ciasto na podpieczony spód, ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Na tarce jarzynowej zetrzeć ciasto czekoladowe, równomiernie rozkładając na śliwkach. Piec w 180*C przez ok 50 min. Smacznego :)
Magdalena88
Marika-
Jagoda.L