SUPERPRZEPIS

Czekoladowe ciasto jaglane ze śliwkami

  • 3
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Czekoladowe ciasto jaglane ze śliwkami Więcej zdjęć (3)

Ciasto na bazie kaszy jaglanej jest zaskakująco delikatne i wilgotne. Obłędnie czekoladowe, więc śliwki świetnie się z nim zgrały. Takie ciasto jest też dobrym sposobem na przemycenie kaszy do diety dzieci.

Składniki:

Czekoladowe ciasto jaglane ze śliwkami

 

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 szklanki kakao
  • śliwki najlepiej węgierki

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto jaglane ze śliwkami

ETAP 1:

Czekoladowe ciasto jaglane ze śliwkami
Kaszę ugotować na mleku i wodzie do miękkości.

Kaszę jaglaną należy wypłukać w zimnej wodzie, a następnie sparzyć na sicie wrzątkiem. W ten sposób kasza nie będzie gorzka.
W garnku zagotować szklankę wody i 1 1/2 szklanki mleka. Dodać kaszę i gotować około 15 min, aż będzie miękka i wchłonie płyn. Może się nawet lekko rozgotować.

ETAP 2:

Czekoladowe ciasto jaglane ze śliwkami
Kaszę zmiksować blenderem. Nie musi być dokładnie.

Do ugotowanej kaszy wlać szklankę mleka i zmiksować blenderem.

ETAP 3:

Czekoladowe ciasto jaglane ze śliwkami
Na końcu wsypać kakao z proszkiem do pieczenia.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Miksując dodać porcjami kaszę oraz wlać olej. Na końcu wsypać przesiane kakao z proszkiem do pieczenia i dokładnie połączyć.

ETAP 4:

Czekoladowe ciasto jaglane ze śliwkami
Na wierzchu ułożyć śliwki.

Gotową masę przełożyć do formy o średnicy 23 cm, a na wierzchu ułożyć połówki śliwek skórką do ciasta. Piec w temperaturze 180*C przez około 50 min. Smacznego :)