Sposób przygotowania:
Czekoladowe ciasto jaglane ze śliwkamiETAP 1:
Kaszę jaglaną należy wypłukać w zimnej wodzie, a następnie sparzyć na sicie wrzątkiem. W ten sposób kasza nie będzie gorzka.
W garnku zagotować szklankę wody i 1 1/2 szklanki mleka. Dodać kaszę i gotować około 15 min, aż będzie miękka i wchłonie płyn. Może się nawet lekko rozgotować.
ETAP 2:
Do ugotowanej kaszy wlać szklankę mleka i zmiksować blenderem.
ETAP 3:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Miksując dodać porcjami kaszę oraz wlać olej. Na końcu wsypać przesiane kakao z proszkiem do pieczenia i dokładnie połączyć.
ETAP 4:
Gotową masę przełożyć do formy o średnicy 23 cm, a na wierzchu ułożyć połówki śliwek skórką do ciasta. Piec w temperaturze 180*C przez około 50 min. Smacznego :)
karola25
biedroneczki
Czekoladka 2