Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Ciasto czekoladowo - chałwowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Placek czekoladowo - chałwowy to moja propozycja dla smakoszy chałwowych słodkości

Ciasto czekoladowo - chałwowe

Składniki:

Ciasto czekoladowo - chałwowe

 

  • BISZKOPT:
  • 8 jaj
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA CZEKOLADOWA :
  • 25 dkg. masła
  • 2 jaja + 1 żółtko
  • czekolada gorzka 100 g
  • 1szklanka cukru
  • 1łyżka kakao
  • 5 dkg. orzechów włoskich
  • spirytus do smaku
  • MASA Z CHAŁWĄ :
  • 20dkg. chałwy waniliowej
  • 20 dkg masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • szklanka mleka
  • DODATKOWO :
  • biszkopty okrągłe 180g
  • wiórki czekoladowe do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo - chałwowe
BISZKOPT: Żółtka oddzielić od białek , ubić na sztywno dosypując cukier , cały czas ubijając dodać żółtka . Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia , dodać porcjami do masy jajecznej delikatnie wymieszać . Wylać na formę o wymiarach 36/22cm piec w 170 *C około 30 minut . Biszkopt po wystudzeniu przekroić na dwie części . MASA CZEKOLADOWA : Połowę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej , resztę czekolady i orzechy pokroić . Jaja wyszorować , sparzyć , do garnka wbić 2 całe jajka + żółtko , wsypać szklankę cukru i ubić w kąpieli wodnej , wystudzić . Masło utrzeć na puch , dodać wystudzoną masę jajeczną , rozpuszczoną czekoladę , kakao , orzechy i spirytus do smaku . MASA Z CHAŁWĄ : Żółtka utrzeć z cukrem na puch , szklankę mleka zagotować , gorące wlać powoli do utartych żółtek cały czas miksując na najmniejszych obrotach , zagotować ( masa ma wygląd zwarzonej ) Zagotowane jaja przelać na gęste sitko , odstawić . Masło utrzeć na puch , dodać pokruszoną chałwę , ucierając dodać odcedzone , wystudzone jajka , całość chwilę miksować . PRZEŁOŻENIE PLACKA : Biszkopt-masa czekoladowa- biszkopty - masa z chałwą - biszkopt .