Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowo - chałwowe
BISZKOPT: Żółtka oddzielić od białek , ubić na sztywno dosypując cukier , cały czas ubijając dodać żółtka . Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia , dodać porcjami do masy jajecznej delikatnie wymieszać . Wylać na formę o wymiarach 36/22cm piec w 170 *C około 30 minut . Biszkopt po wystudzeniu przekroić na dwie części . MASA CZEKOLADOWA : Połowę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej , resztę czekolady i orzechy pokroić . Jaja wyszorować , sparzyć , do garnka wbić 2 całe jajka + żółtko , wsypać szklankę cukru i ubić w kąpieli wodnej , wystudzić . Masło utrzeć na puch , dodać wystudzoną masę jajeczną , rozpuszczoną czekoladę , kakao , orzechy i spirytus do smaku . MASA Z CHAŁWĄ : Żółtka utrzeć z cukrem na puch , szklankę mleka zagotować , gorące wlać powoli do utartych żółtek cały czas miksując na najmniejszych obrotach , zagotować ( masa ma wygląd zwarzonej ) Zagotowane jaja przelać na gęste sitko , odstawić . Masło utrzeć na puch , dodać pokruszoną chałwę , ucierając dodać odcedzone , wystudzone jajka , całość chwilę miksować . PRZEŁOŻENIE PLACKA : Biszkopt-masa czekoladowa- biszkopty - masa z chałwą - biszkopt .
gosia56
monikaT83
edytaha
Bo
Jest mi bardzo miło że ciacho się Wam podoba :))