lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Ciasto czekoladowo - gruszkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo smaczny placek czekoladowy z gruszkami.

Ciasto czekoladowo - gruszkowe

Składniki:

Ciasto czekoladowo - gruszkowe

 

  • 50 dag gruszek
  • 3 jajka
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka czekolady
  • 1/2 masła
  • 3 łyżki kakao
  • 6 łyżek cukru
  • 1 budyń waniliowy

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo - gruszkowe
Masło i sześć łyżek cukru ubić razem na puszystą masę. Po chwili dodać do tego jajka oraz dziesięć łyżek mąki pszennej, trzy łyżki kakao i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość ubijać jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze wymieszają się. Jedną tabliczkę czekolady strzeć na tarce o małych oczkach, a w następnej kolejności dodać do masy i dobrze wymieszać całość. Formę bardzo dobrze wysmarować tłuszczem lub obłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej zrobione ciasto. Gruszki bardzo dokładnie umyć, obrać, wyciąć ze środka gniazda nasionek i pokroić w plasterki. Pokrojone gruszki poukładać w formie na rozlanym cieście. Budyń waniliowy przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie zalać nim gruszki. Całość piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 minut. Po upieczeniu placek ostudzić i pokroić na kawałki. Smacznego!