Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowo - gruszkowe
Masło i sześć łyżek cukru ubić razem na puszystą masę. Po chwili dodać do tego jajka oraz dziesięć łyżek mąki pszennej, trzy łyżki kakao i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość ubijać jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze wymieszają się. Jedną tabliczkę czekolady strzeć na tarce o małych oczkach, a w następnej kolejności dodać do masy i dobrze wymieszać całość. Formę bardzo dobrze wysmarować tłuszczem lub obłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej zrobione ciasto. Gruszki bardzo dokładnie umyć, obrać, wyciąć ze środka gniazda nasionek i pokroić w plasterki. Pokrojone gruszki poukładać w formie na rozlanym cieście. Budyń waniliowy przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie zalać nim gruszki. Całość piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 minut. Po upieczeniu placek ostudzić i pokroić na kawałki. Smacznego!