Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto czekoladowo kawowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Takie ciasto przekładam dodatkowo czekoladową lub waniliową masą

Ciasto czekoladowo kawowe

Składniki:

Ciasto czekoladowo kawowe

 

  • 2 szkl mąka,
  • 2 szkl cukier,
  • 15 dag czekolada gorzka,
  • 1i 1/4 szkl kawa mocna,
  • 1/4 szkl rum,
  • 20 dag masło,
  • 2 szt jajka,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1/2 łyżeczki aromat rumowy,
  • tłuszcz do formy,
  • bułka tarta do formy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo kawowe
Formę posmarować tłuszczem, poprószyć kakao wymieszane z bułką tartą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, kawę i rum, całość podgrzewać , ciągle mieszając, połączyć składniki. Miksując wsypać cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, Pod koniec wbić jajka, dodać aromat, wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 140 stopni około 80 minut.