Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowo-malinowe marzeniePrzygotowanie biszkoptu czekoladowego:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno utrwalając je cukrem. Ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku.
Następnie masę jajeczną delikatnie mieszamy z sypkimi produktami przesianymi przez sito. Wylewamy ciasto do tradycyjnej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast.
Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 30 min.
Po upieczeniu i wystygnięciu przekrawamy ciasto na pół.
Przygotowanie kremu malinowego:
Zagotować z cukrem 1 i 1/2 szkl. mleka. W pozostałym mleku rozmieszać dokładnie żółtka i budynie w proszku. Wlać na gotujące się mleko.
Ciągle mieszając ugotować gęsty budyń. Gorący ściągnąć z ognia i wymieszać szybko z galaretką w proszku. Wystudzić.Utrzeć kostkę masła na puch.
Ciągle ucierając dodawać po łyżce wystudzonego budyniu.
Przygotowanie pianki malinowej:
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. Następnie zmiksować tężejącą galaretkę z serkiem homogenizowanym i świeżymi malinami.
Przygotowanie galaretki na wierzch:
W 3 szkl. gorącej wody rozpuszczamy 3 galaretki o smaku lychee cocktail. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Składanie ciasta:
Na spód dajemy 1 część ciasta czekoladowego. Następnie smarujemy go owocami czarnej jagody ze słoiczka,następnie rozsmarowujemy krem malinowy i przykrywamy 2 częścią ciasta czekoladowego.
Lekko dociskamy,nakładamy równą warstwę pianki malinowej.
Na wierzchu układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką . Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Jagodowa
Agnieszka Rec