Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 341]

Ciasto czekoladowo-malinowe marzenie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gdy zaczęłam marzyć o cieście z malinami ....pojawił mi się w głowie pomysł na takie ciasto. Jest delikatne i lekkie jak puch a do tego mocno malinowe ...po prostu pycha!

Ciasto czekoladowo-malinowe marzenie

Składniki:

Ciasto czekoladowo-malinowe marzenie

na biszkopt czekoladowy :

  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 3 budynie czekoladowe bez cukru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

na krem malinowy :

  • 1/2 l mleka
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 budynie malinowe bez cukru
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 masło

na piankę malinową:

  • 1/2 szkl. świeżych malin
  • 1 szkl. serka homogenizowanego np. waniliowego
  • 1 galaretka malinowa

na wierzch:

  • 3 galaretki pastelowe o smaku lychee cocktail
  • 3/4 szkl. malin
  • dodatkowo:
  • 1/2 słoiczka owoców deserowych czarnej jagody

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo-malinowe marzenie

Przygotowanie biszkoptu czekoladowego:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno utrwalając je cukrem. Ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku.

Następnie masę jajeczną delikatnie mieszamy z sypkimi produktami przesianymi przez sito. Wylewamy ciasto do tradycyjnej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast.

Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 30 min.

Po upieczeniu i wystygnięciu przekrawamy ciasto na pół.

Przygotowanie kremu malinowego:

Zagotować z cukrem 1 i 1/2 szkl. mleka. W pozostałym mleku rozmieszać dokładnie żółtka i budynie w proszku. Wlać na gotujące się mleko.

Ciągle mieszając ugotować gęsty budyń. Gorący ściągnąć z ognia i wymieszać szybko z galaretką w proszku. Wystudzić.Utrzeć kostkę masła na puch.

Ciągle ucierając dodawać po łyżce wystudzonego budyniu.

Przygotowanie pianki malinowej:

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. Następnie zmiksować tężejącą galaretkę z serkiem homogenizowanym i świeżymi malinami.

Przygotowanie galaretki na wierzch:

W 3 szkl. gorącej wody rozpuszczamy 3 galaretki o smaku lychee cocktail. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.

Składanie ciasta:

Na spód dajemy 1 część ciasta czekoladowego. Następnie smarujemy go owocami czarnej jagody ze słoiczka,następnie rozsmarowujemy krem malinowy i przykrywamy 2 częścią ciasta czekoladowego.

Lekko dociskamy,nakładamy równą warstwę pianki malinowej.

Na wierzchu układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką . Wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Tagi:

ciasto owoce